Blaty kuchenne - informacje

Blat kuchennyBlaty kuchenne są jednym z tych elementów zabudowy, które są poddawane przez domowników nieustającym próbom wytrzymałości.

Często zdarza się, że kroimy bezpośrednio na blacie, z roztargnienia postawimy gorące naczynie dopiero co zdjęte z kuchenki, wylejemy coś itp. Dlatego tak ważne jest by z całej gamy dostępnych blatów kuchennych wybrać ten, który będzie w jak największym stopniu odpowiadał naszym potrzebom, był w stanie sprostać naszym oczekiwaniom co do wytrzymałości na czynniki mechaniczne i spełniał wszystkie wymagania estetyczne.

Rodzaje blatów kuchennych

Na rynku dostępne są blaty kuchenne wykonane z:

  • naturalnego kamienia
  • drewna
  • szkła
  • konglomeratu
  • kompozytu
  • metalu - stali nierdzewnej
  • płyty laminowanej

Blaty z kamienia naturalnego

Blaty z kamienia naturalnego najczęściej granitu należą do najodporniejszych na wszystkie czynniki mechaniczne. Bez obawy można na nich stawiać naczynia rozgrzane do wysokich temperatur, zbijać mięso bezpośrednio na blacie. Granit charakteryzuje się również bardzo małych rozmiarów porami co w praktyce oznacza, że rozlane kolorowe napoje nie pozostawiają na nim plam.

Marmurowy blat kuchenny, jest również bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne, wysokie i niskie temperatury, jednak ma bardzo poważną wadę nawet zaimpregnowany przyjmuje plamy po kolorowych napojach i żywności, które wnikają w jego strukturę i są bardzo trudne do usunięcia.

Blaty kompozytowe

Kompozytowe blaty kuchenne są prawie tak wytrzymałe jak te z kamienia, powstają z połączenia żywicy syntetycznej z mineralnymi mieszankami. Blaty wykonane tą metodą są materiałem bardzo plastycznym, z którego można wykonać blat o różnych kształtach np. zagięty i luźno "spływający" na podłogę lub zlewozmywak będący integralną częścią blatu bez żadnych łączeń i dodatkowych elementów mocujących. Kompozyty są dostępne w połysku, macie i półmacie.

Szklane blaty kuchenne

Blaty kuchenne z hartowanego szkła również należą do grupy najodporniejszych na zarysowania, działanie wysokich i niskich temperatur, nie przyjmują żadnych plam i są bardzo łatwe do czyszczenia. Dostępne są we wszystkich kolorach, z grafiką, a także bezbarwne. Mimo dużej wytrzymałości na różne czynniki, należy pamiętać, że jest to szkło i nie można w niego mocno uderzać.

Blaty konglomeratowe

Blaty konglomeratowe, wykonane są z kamienia syntetycznego czyli pyłu granitowo-marmurowego z żywicą. Ten rodzaj blatów jest odporny na czynniki termiczne, wilgoć, charakteryzują się słabą wchłanialnością wilgoci i plam, ale uwaga nie są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo łatwo można je zarysować, obić itp.

Blaty metalowe

Blaty z metalu charakteryzują się wysoką odpornością, wytwarzane są ze stali kwasoodpornej i aluminium. W przypadku stali powinna być naprawdę najlepszej jakości by przetrwać długie lata. Jest to płyta wiórowa pokryta zazwyczaj blachą stalową grubości 3 mm. Do najtrwalszych w tej grupie należą blaty wykonane z aluminium, ponieważ te ze stali bardzo łatwo zarysować, a po czyszczeniu wodą często pozostają mało estetyczne smugi. Blat ze stali najlepiej sprawdza się w kuchniach, w których przygotowujemy posiłki okazjonalnie. Największą zaletą blatów metalowych jest łatwość utrzymania na nich higieny, ponieważ na takich powierzchniach nie powstają kultury bakterii groźne dla zdrowia domowników.

Blaty kuchenne drewniane

Kuchenne blaty drewniane do najpopularniejszych należą te wykonane z klejonych elementów drewna, charakteryzują się dużo większą odpornością niż wykonane z litej deski i wyglądają zdecydowanie ciekawej. Ich minusem jest znacznie mniejsza odporność na uszkodzenia mechaniczne typu zarysowanie, obicia, dodatkowo nawet te zaimpregnowane w niewielkim stopniu wchłaniają wilgoć, mogą ulec odbarwieniu, nie należy ich poddawać działaniu wysokich temperatur, oraz silnych środków chemicznych. Na rynku dostępne są wersje wodoodporne i wytrzymałe na chemię, jednak należy pamiętać, że takie właściwości zachowują tylko z do momentu wytarcia warstwy ochronnej.

Blaty laminowane

Blaty laminowane to oklejona płyta mdf, charakteryzująca się najmniejszym stopniem wytrzymałości na wszystkie uszkodzenia, łatwo je zarysować, przypalić, zabarwić. Dodatkowym minusem jest duża ścieralność blatów laminowanych, co w praktyce oznacza, że wzór po kilku latach blednie.

Ja widać wybór odpowiedniego blatu nie jest prosty, zanim podejmiemy tą decyzję warto przemyśleć czego oczekujemy od naszego blatu, jakim ewentualnym próbom wytrzymałościowym będzie on poddawany. Kolejnym kryterium wyboru powinna być estetyka zupełnie inaczej wyglądają te z oklejonej pływy wiórowej, a inaczej granitowe czy szklane. Dlatego wybierając blat kuchenny warto wysłuchać rad ekspertów z firmy wykonującej zabudowę kuchni i poprosić o wykonanie projektu uwzględniającego wzór i materiał z którego jest on wykonany.

Komentarze