Fornir - czym jest? Rodzaje, zalety, zastosowanie. Fornir naturalny i modyfikowany

FornirFornir to naturalna okleina meblowa stosowana od stuleci, powstająca z płatów drewna o grubości od 0,1 do 3 mm, które w ostatnim etapie produkcji są impregnowane. Oczywiście im grubszy płat, tym trwalsza okleina. Pierwsze oklejane fornirem meble liczą kilkaset lat i są cennymi antykami.

Początkowo największą popularnością cieszył się czeczotowy fornir z mocno podkreślonymi słojami i koniecznie sękaty. Współczesny fornir to odwzorowanie słojów różnych gatunków, najmodniejszy to ten z egzotycznym wzorem. Bez względu na czas i sposób powstania fornir jest dość drogą i ekskluzywną okleiną.

Rodzaje forniru

Ze względu na sposób powstawania współczesny fornir dzielimy na:

  • fornir naturalny powstający poprzez skrawanie wierzchniej warstwy drewna. Jedyną ingerencją człowieka w powstawanie naturalnego forniru jest łączenie poszczególnych płatów. Bardzo ważnym elementem tego procesu jest zachowanie kolejności w jakiej były skrawane, w celu zachowania ciągłości wzoru.
  • fornir modyfikowany, również powstaje z naturalnego drewna, które jest barwione w celu uzyskania usłojenia wybranego gatunku drzewa, najczęściej tą technikę stosuje się by odwzorować egzotyczne gatunki drzew. Do sprzedaży trafia zatem fornir do złudzenia przypominający naturalną strukturę pnia drzewa, która jest dziełem człowieka.

Fornirowanie mebli

Fornir w macie, połysku a może półmacie

Współczesny fornir jest dostępny w macie, półmacie i połysku,w zależności od sposobu impregnacji gotowych płatów drewna. Fornir na wysoki połysk jest uzyskiwany dzięki warstwie błyszczącego lakieru. Okleinę w półmacie uzyskamy dzięki lakierowi lub specjalnemu woskowaniu zabezpieczającemu przed działaniem czynników zewnętrznych. Matowy fornir powstaje podczas impregnacji bejcą.

Zastosowanie forniru

Fornir jest stosowany jako naturalna okleina wykorzystywana do produkcji:

  • frontów szafek kuchennych i łazienkowych,
  • eleganckich mebli do salonu czy sypialni,
  • pojedynczych mebli, pełniących głównie funkcję ozdobną, konsol, sekretarzyków,
  • paneli ściennych, parapetów, drzwi, ram luster i obrazów (jako okleina).

Meble firnirowane

Meble kuchenne fornirowane

    Wady i zalety forniru

    Do głównych zalet forniru należy ekskluzywne wykończenie oklejanych powierzchni oraz długowieczność materiału. Fornir jest znacznie bardziej odporny od tańszej laminowanej okleiny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, kontakt z wodą. Do najczęściej spotykanych uszkodzeń należą te powstałe po zalaniu lub nasiąknięciu fornirowej powierzchni płynami. Struktura i wygląd okleiny pozostają bez zmian, zatem takie uszkodzenie łatwo naprawić. Fornir jest okleiną, która odpowiednio pielęgnowana pozostanie nienaruszona długo. W środowisku stolarzy funkcjonuje nawet żartobliwe powiedzenie, że fornir przeżyje sprzęty nim oklejane.

    Największą wadą forniru jest wysoka cena, jednak decydując się na meble fornirowane pamiętajmy, że jest to inwestycja na długie lata. Mimo, że fornir jest znacznie trwalszym materiałem niż okleina laminowana to niestety łatwo uszkodzić jego gładką powierzchnię czyszcząc okleinę środkami przeznaczonymi do mebli drewnianych lub laminowanych. Bezpośrednio na okleinie nie powinno się stawiać gorących przedmiotów, nawet filiżanki z kawą, gdyż może pozostawić trwały ślad. Rozlany alkohol lub ten w środkach do czyszczenia mebli pozbawi okleinę połysku. Rozlana oliwa, czy inny tłuszcz to kolejny problem trudny do usunięcia. Dlatego wszelkie zabrudzenia należy usuwać na bieżąco, tym bardziej że forniru nie można czyścić żadnymi detergentami.

    Jak pielęgnować fornir?

    Fornir wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Jeśli chcesz by fornirowane meble przetrwały długie lata i pozostały piękne, jak już było wspomniane, nie należy stosować do ich czyszczenia żadnych detergentów. Najlepiej sprawdzi się ciepła woda i flanelowa szmatka, a w przypadku silniejszych zabrudzeń można użyć delikatnego mydła bez dodatku alkoholu i balsamów.

    Unikaj do czyszczenia forniru:

    • środków przeznaczonych do pielęgnacji drewna, antystatycznych i nabłyszczających, które mogą zniszczyć cienką warstwę forniru. Ponadto wszelkie nabłyszczacze na naturalnej okleinie pozostawiają trwałe smugi,
    • amoniaku, octu, które mogą uszkodzić impregnat,
    • past polerskich polecanych w przypadku lakierowanych mebli na wysoki połysk, drobne uszkodzenia zamaskujesz orzechem włoskim bez łupiny, pokrytego cienką brązową skórką,
    • balsamów i mleczek do pielęgnacji drewna, które mogą również pozostawić trwałe ślady na powierzchni forniru,
    • gorącej pary, powierzchni pokrytych fornirem nie należy czyścić gorącą wodą, ani parą gdyż okleina może się odkleić,
    • szorstkich gąbek mogą pozostawić widoczne smugi,
    • ściereczek z długim włóknem, również istnieje ryzyko pozostawienia śladów,
    • ściereczek usuwających trudne zabrudzenia z włókien węglowych, gdyż mają właściwości ścieralne.

    Renowacja mebli fornirowanych

    Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście oddanie fornirowanej powierzchni do fachowca. Istnieje jednak kilka domowych sposobów na odnowienie fornirowanych mebli:

    • głębię koloru odzyskasz delikatnie przecierając fornir mocną i przestudzoną kawą rozpuszczalną, oczywiście bez dodatku cukru,
    • zarysowania zamaskujesz orzechem włoskim,
    • dawny blask odzyskasz dzięki preparatowi do nabłyszczania mebli fornirowanych.

    Komentarze